Tips

Duurzame energietips: voor ondernemers met een groene kijk op de toekomst!

Een flinke kostenpost is voor veel ondernemingen vaak de energiekost. Besparen op energie kan dan ook voor veel ondernemers financieel voordelig zijn. Tijd om eens kritisch te kijken naar het energieverbruik binnen uw bedrijf. Een paar eenvoudige maatregelen kunnen op jaarbasis al heel wat euro’s besparen. Met deze energiebesparende tips gaan de kosten omlaag en de winst omhoog. Daar gaat toch iedere ondernemer voor?

Verlichting

TL-verlichting kan tegenwoordig veel zuiniger. Een duurzame variant is bijvoorbeeld een TL-D Eco lamp of led armatuur. In combinatie met een aanwezigheidsdetectie is er minimale verspilling van energie aan verlichting. De aanwezigheidsdetectie verlicht een ruimte alleen wanneer er iemand is en gaat automatisch uit wanneer er niemand meer is in de ruimte. 

perslucht

Perslucht is een dure vorm van energie. Het rendement van een compressor is immers zeer laag. Slechts 5 tot 10 % van de aangewende elektriciteit wordt omgezet in nuttig te gebruiken persluchtenergie. Bij een elektriciteitsprijs van 13,5 ct/kWh betekent dit dat de perslucht tussen de 1,35 en 2,7 euro /kWh kost. Eerst moet worden nagegaan of perslucht wel de juiste energievorm is voor de toepassing. Elektrisch aangedreven apparaten hebben een veel hoger energierendement dan perslucht aangedreven apparaten. Is perslucht onvermijdelijk, dan zijn een goede dimensionering, een optimale uitbating en regelmatig onderhoud van de luchtcompressor en het persluchtnet ten zeerste aan te raden. Een drukdaling van 1 bar kan namelijk  15% energie besparen.  

 

Schuiven naar boven